Život a tak...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hľadanie bytu

Rady a typy pri kupovaní bytu na Slovensku.
Rozhodol som sa napísať o tom, aké je "ľahké" prísť na Slovensku k bytu. Píšem to hlavne kvôli tomu, že všetky informácie a rady na weboch sú veľmi neosobné. Sú písané príliš všeobecne, ale k praktickým príkladom sa človek nikdy nedostane.

Ja budem uvádzať ako príklad moju skúsenosť. Kupovali sme byt v Žiline, samozrejme na hypotéku, pretože v dnešnej dobe to inak nejde.

Keď sa s priateľkou/manželkou rozhodnete kúpiť byt, ako logické sa javí začať hľadať. Ale skôr ako začnete hľadať, je dôležité vedieť základné informácie:

1. Kde chcem ísť bývať - Nie je dôležité len mesto, ale aj oblasť (sídlisko) kde chcete skončiť. Inak budete zbytočne strácať čas hľadaním bytu v lokalitách, kde nakoniec nepôjdete lebo vám nevyhovuje.

My sme sa rozhodli kúpiť byt v Žiline, našli sme na portáloch realitných kancelárií niekoľko podmienok, ktoré nám vyhovovali, ale nakoniec sme zistili, že to nie je také jednoduché. Obaja pracujeme v blízkosti trolejbusových zastávok, čo je v Žiline výhoda, pretože v priebehu pár minút ste v práci, aj keď nebývate priamo pri nej. Je síce možnosť chodiť do práce autom, ale hľadať parkovacie miesto v Žiline je v niektorých lokalitách problém.

Keďže sme sa zhodli na tom, že budeme do práce dochádzať buď pešo, alebo trolejom, museli sme hľadať byt podľa toho. Zrazu sme zistili, že v žiadnom prípade nechceme bývať na hájiku. Osobne by som tam nikdy bývať nešiel, ani keby my v rámci trolejov vyhovoval, je to veľmi čudné sídlisko. Ale to odbieham od témy. Najvýhodnejšie by pre nás bolo bývať v centre mesta, lebo by sme mohli chodiť do práce pešo. Do úvahy prichádzali ešte Vlčince a Solinky.

Pri bližšom skúmaní ponúk sme však zistili, že nie sú vlčince ako vlčince. Sú bytovky v Žiline na Vlčincoch, ktoré sú tak ďaleko od potrebnej zastávky, že sa nám tam neoplatilo ísť bývať. Mnohokrát sme takéto veci zistili až pri prehliadke bytu, keď sme tam išli aj s maklérom. Je to síce pekné, ale strata času. V každom prípade odvtedy sme si začali pýtať presnú adresu bytu od makléra skôr ako sme sa dohodli na prehliadke.

"TIP Č.1 - Zistite si presnú adresu bytu, ktorý vám vyhovuje, skôr ako pôjdete na prehliadku."

2. Aké sú moje finančné možnosti - Financie sú problém vždy, ak nemáte príbuzných, ktorí sú ochotní vám byt zaplatiť, je to veľmi dôležitý faktor. Na základe svojich možností si môžete vyberať o aké byty máte záujem. Každý by chcel dom, alebo veľký byt, najlepšie novostavbu. Lenže musíte zvážiť viac faktorov, ako je len koľko mi požičia banka, aj keď to je dôležité, je to len jeden z faktorov.

a) Aké mám vlastné financie
- Mnoho mladých ľudí si to neuvedomuje, ale nemôžete ísť do kúpy bytu ak nemáte dostatočnú vlastnú hotovosť. Banky preferujú požičanie 70% zo sumy nehnuteľnosti. Dokážete samozrejme zohnať aj banku, ktorá vraví, že požičiavajú aj 100%, len zabudli povedať, že tie úroky pri 100% sú o pol percenta a viac vyššie.

Ono sa zdá, že pol percenta vám veľa neurobí. Ale tak dajme si jednoduchý prípad. Zoberieme 50000 na 30 rokov a sme skvelí klienti, tak nám dajú 2.2% ak im dáme 10% z ceny nehnuteľnosti. A 2.7% ak nám majú dať 100%. Pri 2.2% úroku budete mesačne platiť 189,85€ pri 2.7% úroku 202,80€, to je 13€ mesačne. Poviete si no dobre odpustíme si jeden romantický večer a nepôjdeme na pizzu. Lenže za tých 30 rokov nakoniec dáte banke o 4661,42€ naviac. Keď vezmeme do úvahy, že ak by sme mali teraz na ruke 5000€ tak o 30 rokov sa nám kvázi vráti 9661,42€. To už sa oplatí zamyslieť, či sa to oplatí.

"TIP Č.2 - Ak nemáte 10% z ceny nehnuteľnosti, choďte radšej do prenájmu."

Pri vlastných financiách nezabúdajte na jednu vec, nepotrebujete len 10%, predpokladám, že si chcete aj kupovať nejaký nábytok. Ak nemáte viac financií, a ledva zoženiete 10% z ceny nehnuteľnosti, hľadajte si byt, ktorý je zariadený. Kúpiť si nezariadený byt a nemať potom ani kde spať, je chyba mnohých mladých ľudí. Sám poznám jeden pár, čo už rok spáva na matraci a okrem toho majú len televízor a chladničku. Hold mama vyperie...

b) Aký úver si môžem dovoliť - Tým nemám na mysli úver, ktorý je ochotná vám poskytnúť banka, ale úver, ktorý si budete môcť dovoliť splácať a žiť popri ňom. Výpočet splátky hypotéky nie je konečná suma, ktorú budete mesačne splácať. Je dôležité si uvedomiť, že ak zarábam 500 v čistom, banka mi v pohode dá 300€ splátku hypotéky, lenže energie sú nezanedbateľná položka. Pri hľadaní bytu musíte zistiť koľko vychádzajú mesačne energie v byte. Dávajte si pozor, pretože majitelia často zavádzajú a povedia vám hlúposti. Vyžiadajte si od nich ročné vyúčtovanie, ak vám ho nechcú dať, niekde je zrada. Samozrejme to si pýtajte až pri prehliadke, slovo majiteľa postačuje kým ste byt nevideli.

"TIP Č.3 - Pýtajte sa na ročné vyúčtovanie."

Energie a náklady na bytové družstvo vychádzajú v Žiline cca 150€ na dve osoby. Závisí od mnohých atribútov, keď si kúpim byt v novostavbe tak tam je to nižšie ako v storočnom rozpadnutom dome. Ale ak vezmeme, že máme platiť 300€ hypotéku, k tomu 150€ náklady na BD a energie, tak zistíme, že nám ostane 50€ na mesiac. A asi v dnešnej dobe chceme aj nejakú tú televíziu a internet, ktorá vychádza od 20-X€, plus poplatok za rozhlas a televíziu, daň za nehnuteľnosť, smeti a obdobné poplatky (poistky),  zistíme, že potrebujeme viac ako počiatočných 300 €.

Konkrétne to uvediem na mojom prípade. Zobrali sme si hypotéku kde platíme 300€ mesačne (+/- pár centov), k tomu máme náklady na mesačné živobytie (pravidelné poplatky) 250€, čiže 550€ z našich čistých výplat ide takpovediac každý mesiac do luftu. 

Ako z konkrétneho prepočtu vidíme, aj keď banka by mu požičala 300€, reálne by nebol schopný zo svojho platu vyžiť, musel by si požičať peniaze. Veď požičajú to nie je problém, spotrebné úvery sú populárne a banky vám radi pomôžu a dajú aj vyššiu pôžičku ako ste schopný reálne splácať.

c) Plánujte do budúcna - nezabudnite na dôležitý faktor pri financiách, schopnosť splácať úvery v budúcnosti. Ak plánujete rodinu, myslite nato už pri kupovaní bytu. Je pekné, že nemáte problém teraz platiť 500€ len na poplatkoch, ale budete schopný splácať takto aj o rok, o dva, o 10? Ak plánujete dieťa, tak sa váš príjem zníži a výdavky zvýšia. Jeden z vás pôjde na materskú a tá nie je veľmi dobre platená. Nakoniec zistíte, že máte prakticky len jeden plat. K čomu to povedie? No k ďalším úverom. Pomáhajte sebe nie banke. Chcete byt, kúpte si ho, ale kupujte v rámci svojich možností. Radšej si kúpte starší 3 izbový byt ako nový. Niekedy tých 50-100€ mesačne môže byť kritických.

Je dôležité mať pre takéto situácie rezervu. Súvisí to s vlastnými financiami. Nemíňajte všetky úspory pri kúpe bytu. Peniaze síce strácajú na hodnote, ale nemôžete sa spoliehať nato, že vám sa nič nestane. Je dobré byť pripravený na viaceré varianty. Samozrejme, nie vždy sa dá vytvoriť si dostatočnú rezervu, ale ak sa dá radšej si kúpte menší byt a nechajte si železnú rezervu, ktorej sa nedotknete. 

"TIP Č.4 - Držte si na účte vaše 3 mesačné výdavky."

Myslím, že ako môj prvý príspevok do blogu to stačí, k tejto téme sa ešte vrátim. Ja mám proces kúpy bytu za sebou a úspešne bývam. Popíšem postupne všetko čo sa mi stalo a čo považujem za dôležité. Dúfam, že si niekto môj blog prečíta a aspoň mu to pomôže sa zamyslieť.

G. out.

Kúpa bytu | stály odkaz

Komentáre

  1. kokos
    No tak po precitani to zatial vidim tak ze u rodicov je fajn :D
    publikované: 05.11.2014 20:05:04 | autor: emilio (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Bydlení
    Moc díky za dobré tipy. Také zrovna hledám byt k pronájmu a tyhle rady (i když zřejmě původně myšlené pro Slovensko) mi mohou hodně pomoci. Našla jsem zde důležité rady, které se dají dobře aplikovat téměř na každou oblast bydlení. Já hledám konkrétně v Kroměříži https://www.eurobydleni.cz/byty/kromeriz/pronajem/ Tak mi prosím držte palce, ať pořídím dobře. A ještě jedou vám moc děkuji. Článek si ukládám a určitě se k němu budu často vracet.
    publikované: 20.05.2021 11:58:53 | autor: Markéta H. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Osobní zkušenost
    Ahoj... Hodně pěkné, krásně se to četlo. Jen bych doplnil, že nejlépe se nemovitost hledá zde: https://www.ziprealty.cz/rok/ihned/ Jak jistě tušíte, sám jsem to ozkoušel. Přístup fajn a splňuje to všechny Vaše tipy. :D
    publikované: 01.09.2021 22:56:04 | autor: Luboš Dostál (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Hledání pravé matrace
    Ahoj, dlouho jsem hledal svůj vysněný byt. Když jsem ho konečně našel, nebylo to ono, něco tomu prostě chybělo. Zjistil jsem, že problém byl v matraci. Zní to možná divně, ale je to tak. Byl jsem na něco navyklý a to se teď změnilo. Naštěstí jsem narazil na kluky z ECO-Matrace a ti mi pomohli. Tady Vám na ně nechám odkaz: https://eco-matrace.cz/69-levne-matrace Zachránili mi můj spánek a můj klid hlavně... :D
    publikované: 17.10.2021 21:57:50 | autor: Petra Malá (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014